28. ročník Memoriálu Dr. Jozefa Federiča - Majstrovstvá Bratislavského kraja jednotlivcov

V sobotu 1. júna sa v Modre úspešne ukončil prestížny šachový turnaj 28. ročník Memoriálu Dr. Jozefa Federiča, ktorého súčasťou boli  Majstrovstvá Bratislavského kraja v rapid šachu jednotlivcov. Podujatie sa konalo v priestoroch Hotela Sebastian a privítalo množstvo šachových nadšencov. Majstrovstvá sa hrali švajčiarskym systémom na 9 kôl s tempom 2 x 10 minút na partiu + 5 sekúnd za ťah.

Víťazom turnaja sa stal IM Juraj Druska (ŠK Mladosť Žilina) so ziskom 7,5 boda. Druhé miesto obsadil IM Samir Sahidi (KŠN Bratislava) rovnako so ziskom 7,5 boda, ale horším pomocným hodnotením. Tretie miesto vybojoval GM Mikuláš Maník (ŠK Slovan Bratislava) so ziskom 7 bodov. 

Turnaj tiež ocenil najlepších hráčov v jednotlivých ratingových kategóriách šachovými hodinami KK 9908.
rating 1301 - 1500 Bianka Macáková (ŠK Doprastav Bratislava) 3,5boda
rating 1501 - 1700 Dominik Hitka (ŠK Slovan Bratislava) 5,5 boda
rating 1701 - 1900 Tomáš André (ŠK Doprastav Bratislava) 5,5 boda
rating 1901 - 2100 Kristián Chrenko (NŠK Nitra) 7 bodov

Šachové hodiny CE Classic boli určené pre víťazov kategórií žena, senior a junior. Najlepšou ženou sa stala Tereza Radmila Šulcová (ŠK Jičín) 4 body, najlepším seniorom Jozef Mudrák (TJ Vlčnov) 7 bodov a najlepším juniorom Ondrej Vadila (ŠK Slovan Bratislava) 6,5 boda.

Samir Sahidi-Vladimír BochničkaSamir SAHIDI (biely) v súboji s Vladimírom Bochničkom.
Majstrom Bratislavského kraja jednotlivcov 2024 sa stal IM Samir Sahidi s KŠN Bratislava, druhý skončil GM Mikuláš Maník a tretí FM Jozef Federič.

Celé podujatie prebiehalo pod vedením riaditeľa turnaja Jána Kišona a hlavného rozhodcu Mareka Horvátha. Hráči si pochvaľovali skvelú organizáciu a priateľskú atmosféru, ktorá prispela k hladkému priebehu turnaja. Vďaka kvalitnej príprave a profesionálnemu prístupu organizátorov sa turnaj stal skvelým zážitkom pre všetkých účastníkov.

Podrobné výsledky 28. ročníka Memoriála Jozefa Federiča.
Fotogaléria 28.ročníka Memoriál Jozefa Federiča

3. JAVES Cup - Majstrovstvá Bratislavského kraja družstiev

V nedeľu 2. júna  sa v Modre uskutočnil už 3. ročníkom JAVES Cupu ktorý bol zároveň Majstrovstvami Bratislavského kraja družstiev. Aj toto šachové podujatie hostil Hotel Sebastian, kde sa stretli tímy nielen z celého kraja, aby si zmerali svoje šachové zručnosti.

Turnaj prebiehal podľa švajčiarskeho systému pre 4-členné družstvá na 9 kôl, pričom každé družstvo muselo mať aspoň dvoch kmeňových hráčov z materského klubu, zatiaľ čo dvaja ďalší mohli byť z iných klubov. Družstvá mohli mať aj jedného náhradníka. Výsledky turnaja boli zaslané na FIDE a poradie sa určovalo na základe zápasových bodov, skóre, buchholz bodov a vzájomných zápasov. 

Turnaj viedol riaditeľ Ján Kišon, ktorý si aj zahral, spolu s hlavným rozhodcom Tomášom Peričkom. Tempo hry bolo stanovené na 2 x 10 minút na partiu s prídavkom 5 sekúnd za ťah. Celkový cenový fond turnaja bol 1200 €, pričom víťazné družstvo získalo 400 €, druhé miesto 280 €, tretie miesto 200 € a štvrté miesto 120 €. Navyše najlepší hráči na každej šachovnici získali odmenu 50 €.

Víťazom turnaja sa stalo družstvo ŠK Slovan Bratislava, ktoré dominovalo a vyhralo všetkých 9 zápasov. Na druhom mieste sa umiestnilo družstvo Tigríky so ziskom 14 bodov, tretie miesto obsadilo družstvo ŠK Lokomotíva Caissa Bratislava so ziskom 12 bodov. "Nepopulárne" štvrté miesto získalo družstvo ŠK Osuské so ziskom 11 bodov.

Najlepší hráči na jednotlivých šachovniciach:
1. šachovnica IM Samir Sahidi (ŠK Slovan Bratislava) 9 bodov
2. šachovnica GM Mikuláš Maník (ŠK Slovan Bratislava) 8 bodov
3. šachovnica IM Štefan Mazúr (ŠK Slovan Bratislava) 9 bodov
4. šachovnica Juraj Lecký (Tigríky) 7,5 boda

ŠK Slovan Bratislava (Sahidi, Petrán, Maník, Mazúr)zľava: Organizátor J. Kišon, ŠK Slovan Bratislava: IM S. Sahidi, IM. P. Petrán, GM M. Maník, IM Š. Mazúr. Hlavný rozhodca T. Perička
Majstrom Bratislavského kraja v rapid šachu družstiev sa stal ŠK Slovan Bratislava pred ŠK Lokomotíva Caissa Bratislava a KŠ Pezinok A

Podrobné výsledky turnaja 3. ročník Javes Cup 
Fotogaléria 3.ročníka Javes Cupu

Autor: Tomáš Perička