Pred niekoľkými dňami nás navždy opustil Doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. (* 30. október 1956, Bratislava – † 14. máj 2021). Vo veku 64 rokov podľahol onkologickému ochoreniu.

Vysokoškolský pedagóg, politik, predseda Slovenskej informatickej spoločnosti, člen Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a predseda Správnej rady STU. Minister školstva SR (1998-2002), starosta Petržalky (2006-2010) a primátor Bratislavy (2010-2014).

Veľmi si vážil a ctil šachistov, a to nielen kvôli svojmu bratovi medzinárodnému veľmajstrovi Ľubomírovi Ftáčnikovi. Z pozície starostu Petržalky aj primátora Bratislavy neraz pomohol rôznym šachovým projektom a podujatiam. Kto vie, kde by dnes sídlil najslávnejší, najstarší a najúspešnejší slovenský šachový klub ŠK Slovan Bratislava, keby mu v ťažkých časoch nepodal pomocnú ruku ako primátor Petržalky. Zafinancoval kúpu putovného pohára pre Majstrovstvá Bratislavy, turnaja s viac ako 100-ročnou tradíciou. V roku 2009 takto otváral GPX turnaj O pohár starostu Petržalky na šachovnici Tomáša Peitla, dnes medailistu Majstrovstiev sveta v riešení šachových úloh. Po otvorení turnaja pokračoval v družnom rozhovore s Ivanom Pauličkom, nestorom slovenského detského šachu a prvým trénerom medzinárodnej veľmajsterky Reginy Pokornej. 

Bratislavským šachistom pomáhal aj v pozícií primátora Bratislavy. Pri svojej druhej kandidatúre na primátora usporiadala jeho dcéra Lucia Ftáčniková verejný šachový turnaj a simultánku GM Jána Markoša v priestoroch Umelky (Umelecká záhrada). Hneď za jej múrmi bežala prestavba Starého mosta s výstavbou električkovej trate cez Dunaj, prvej v Bratislave. Aj na nej je podpis primátora Milana Ftáčnika.

 

 

 

 

 

 Sú na svete ľudia, za ktorých hovoria činy viac ako slová. Činy, ktoré pretrvajú po generácie. Milan Ftáčnik bol človek tohto typu.

Česť jeho pamiatke!

 

V mene Bratislavského šachového zväzu by som chcel vysloviť smútiacej rodine Milana Ftáčnika úprimnú sústrasť.