V sobotu 7. septembra 2019 sa na Dlhých Dieloch opäť zišla kvalitalívne i kvantitatívne silná zostava šachistov, aby zabojovali v turnaji O pohár firmy Dansk (Dansk CUP), hranom zároveň ako otvorené Majstrovstvá Bratislavského kraja v zrýchlenom šachu jednotlivcov. Štatisticky vzaté sa turnaja zúčastnilo 157 hráčov z 10 federácií, z toho 16 držiteľov šachového titulu. Turnaj si za svoju šesťročnú existenciu získal obľubu a rešpekt ako podujatie kombinujúce športový a spoločenský prvok. Okrem deviatich šachových partií hraných tempom 10 min. + 5 s./ťah má každý hráč v cene štartovného zabezpečený kompletný obed. Jednak sa zasýti hlad, ktorý sa pri tak energeticky náročnej aktivite ako rozmýšľanie nad ťahmi v partiách, nevyhnutne ohlási a zároveň poskytuje obedná prestávka priestor pre rozhovory, oddych a regeneráciu síl.

 

Určiť jednoznačného favorita bolo nemožné, pri pohľade na štartovú listinu bolo viac mien, ktoré mohli tvrdiť muziku. Ako prvý nasadený nastupoval IM Tomáš Krňan, dlhodobo žijúci v Kanade a na vlaňajšej edícii Dansku strieborný. Druhý podľa ratingu nastupoval obhajca vlaňajšieho prvenstva a zároveň úradujúci majster Bratislavy v rapide, GM Milan Pacher. Premiérovo sa na Dansk prišiel predstaviť IM Vojtěch Zwardoň z Beskydskej šachovej školy. Nenápadne v hĺbke štartového poľa zostal s rapidovým elom 2038 "skrytý" čerstvý majster Európy do 14 rokov, FM Sebastián Lukáš Kostolanský. Aj z tohto výpočtu je jasné, že sme sa mali na čo tešiť a bol pred nami silný turnaj.

 

V snahe zabezpečiť bezproblémový a korektný priebeh turnaja angažoval organizátor až 6 rozhodcov. Kostru rozhodcovského tímu tvorili arbitri so skúsenosťami z vrcholných medzinárodných podujatí, lektori na domácich rozhodcovských školeniach - hlavný IA Ivan Syrový, IA Rastislav Diviak, FA Miroslav Hurta, FA Vladimír Puchart, Martin Kuna, Arpád Piroška. Domnievam sa, že vo verejnosti, žiaľ, šachoví rozhodcovia nepožívajú taký stupeň uznania ako napríklad ich futbaloví alebo hokejoví kolegovia. Treba si však uvedomiť, že pri šachových turnajoch úlohou rozhodcu nie je len rozsúdiť sporné situácie na šachovnici, ale aj spoluurčovať a dohliadať na časový manažment turnaja, čo je ozaj komplexná a náročná agenda. To, že pri účasti 157 hráčov sa turnaj skončil v čase, ktorý bol daný propozíciami, je podľa mojej mienky hlavne zásluhou rozhodcov - rýchleho zverejňovania výsledkov a rozlosovania, zvolávania hráčov na kolá.

 

Predseda Jihomoravského šachového svazu FA Miroslav Hurta uverejnil na webstránke krajského zväzu diagram z pozície, ktorá na Dansku nastala a rozhodcovský tím ju bez zaváhania správne vyriešil. Za to patrí rozhodcom pochvala.
http://jmsschess.cz/2019/09/perfektni-rapid-v-bratislave/

 

Po piatom kole čakal na hráčov chutný obed - zeleninová polievka s krupicovými knedličkami a tradičné pečené kuriatko s ryžou a šalátom. Nielen deti sa tešili na prídel zákuskov objednaných z vyhlásenej cukrárne Floril v Malinove. Táto cukráreň účinkovala aj v relácii Televízie JOJ Najlepšie slovenské torty. Po veterníkoch, krémešoch a tortách sa len tak zaprášilo. Nečudo, keď boli tak lahodné. Počas celého dňa navyše fungoval bufet, kde sa bezplatne podávala káva, čaj, ovocný džús.

 

Kľúčová partia turnaja sa odohrala v 6. kole (teda bezprostredne po obedovom menu) medzi dovtedy stopercentnými GM Milanom Pacherom a IM Vojtěchom Zwardoňom. Z víťazstva sa tešil slovenský veľmajster a oplatil tak hosťovi z Beskýd porážku z novoročného turnaja v Bílovci. V konečnom účtovaní za osembodovými GM Milanom Pacherom a IM Vojtěchom Zwardoňom sa so ziskom 7,5 boda na bronzovej priečke umiestnila veľká nádej slovenského šachu, junior FM Sebastián Lukáš Kostolanský. Na ďalších miestach nasledovali sedembodoví - prvý nasadený IM Tomáš Krňan, v zhode so svojím nasadením umiestnený FM Samir Sahidi, hráč brnianskej Lokomotívy Ladislav Urbanec a nemecký hosť CM Andreas Teuber.

 

V rámci záverečného ceremoniálu odovzdávania cien najúspešnejším jednotlivcom sa uskutočnilo aj žrebovanie tombolových lístkov. Celkovo 28 šťastlivcov mohlo vyhrať hodnotné šachové knižky a kvalitné francúzske ružové víno. Nielen pre filatelistov bola lákavou cenou zbierka známok, ktorú do tomboly venovala spolu s ilustrovanou publikáciou o Bratislave pani starostka.

 

Z pozície riaditeľa turnaja by som chcel poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o úspech podujatia - sponzorovi Dansk s.r.o., mestskej časti Bratislava - Karlova Ves za poskytnutie dotácie a osobitne pani starostke Dane Čahojovej za prevzatie záštity nad turnajom, Bratislavskému šachovému zväzu a Bratislavskému samosprávnemu kraju za podporu šachu v regióne, Slovenskému šachovému zväzu za udelenie grantu, firme RICOH Slovakia s.r.o. za pomoc pri materiálovom zabezpečení bufetu a venovanie vín do tomboly, šachovým klubom Tatran Bratislava a Dúbravan za bezodplatné zapožičanie šachových súprav, Jánovi Kišonovi (www.sachovepomocky.sk) za online snímanie prvých desať šachovníc, CENADe, n.o. za spoluorganizovanie. Miroslave Makovičovej ďakujem za zabezpečenie zdravotnej služby a množstvu dobrovoľníkov za hodiny vykonanej práce pri príprave hracej miestnosti a ďalších pomocných prácach.     

 

Po turnaji sme spravili rozhovor s GM Milanom Pacherom, ktorý teraz zaknihoval hattrick po víťazstvách v rokoch 2015, 2018 a vyspovedali sme aj o Buchholz druhého IM Vojtěcha Zwardoňa.

 

Ahoj Milan, veľká gratulácia k víťazstvu!
Ahoj Martin, veľká vďaka

 

1./ Na Dansku si stopercentný. Trikrát si sa zúčastnil a trikrát si vyhral. Ak by si mal zhodnotiť, ktorý ročník si sa najviac "zapotil"?
Áno, až nezvyčajne dobre sa mi tu darí. Zrejme minulý rok, keď som musel zachraňovať viaceré ohrozené partie. Na turnaj v 2015 sa pamätám už len matne.

 

2./ Mohol by si sa podrobnejšie pristaviť pri tomto ročníku a popísať, ako sa rodilo Tvoje víťazstvo, ktorých súperov si považoval za najvážnejšiu hrozbu a vzhľadom na to, že prvých desať dosiek sa snímalo online, ktorú partiu by si odporučil čitateľom si spätne cez záznam pozrieť?
Prvé kolá som dostal pomerne príjemný žreb, s Dušanom Schwarzom som mal biele a po jeho obeti pešiaka som udržal kontrolu nad pozíciou. Za najväčšieho konkurenta som považoval Vojtu Zwardoňa, silného hráča v rýchlych tempách, výborného praktika. V januári som hral s ním na turnaji v Bílovci posledné kolo, odmietol som remízu a prehral som. Teraz to vyzeralo podobne, bolo to nebezpečné, ale umožnil mi zahnúť do vyhratej koncovky.

 

3./ Zúčastňuješ sa v Bratislavskom kraji aj iných rapid turnajov okrem Dansku - pravidelne Memoriálu dr. Nemca (Bratislava), posledné dva roky si hral Memoriál dr. Jozefa Federiča (Modra), viackrát Memoriál Richard Rétiho (Pezinok). Keby si pre nadšencov šachu tvoril šachový "turistický bedeker", čo by si na každom z týchto turnajov vyzdvihol?
Áno na okolí je dosť rapid turnajov, v Modre aj Pezinku sa mi tiež zvyklo dariť. Na Memoriáli Tadeuša Nemca ma tento rok predstihol Peťo Jančovič. Súhrnne by som vyzdvihol skúsenosť organizátorov a vytvorenú tradíciu.

 

4./ Čaká nás ďalší ročník Eco-C Extraligy. Hráš v kádri bronzového z predošlého ročníka - ŠK Slovan Bratislava. Tešíš sa už na tohtoročnú extraligu a ako ju hodnotíš v kontexte ligových súťaží okolitých štátov?
Tak áno, asi ako každý rok, pokiaľ viem, priveľa sa toho nezmení ani v družstve, ani v lige. Súťaž je veľmi vyrovnaná, silných legionárov pribúda, rozhoduje sa až v záverečnom trojkole.

 

5./ Na predošlú otázku naviažem - v súvislosti so Súťažným poriadkom družstiev je diskutovanou témou, či by mali byť obmedzené počty štartov cudzincov (hráčov inej federácie) v extralige, resp. zmenený systém naturalizácií. Teba ako domáceho veľmajstra sa táto téma určite tiež dotýka. Aký máš Ty na to názor?
To, čo sa deje, je zrejme prirodzeným prvkom globalizácie, trh sa otvoril vo všetkých sférach a šachové ligy nie sú výnimkou. Existujú na to dva pohľady, ja osobne by som umožnil hrať komukoľvek, veď ak na to majú tie družstvá peniaze a chuť, tak nech idú do toho, zrejme sa musia slovenskí hráči jednoducho zlepšiť.

 

6./ Okrem online prenosov, ktoré premiérovo pokrývali aj tohtoročný Dansk, majú šachisti z niektorých turnajov možnosť sledovať aj živé prenosy s komentárom práve hraných partií. Na viacerých prenosoch (napr. MSR v šachu amatérov) si sa podieľal ako komentátor. Predpokladám, že je náročnejšie naživo komentovať práve hranú partiu a vcítiť sa do mysle konkrétnych hráčov, než glosovať už ukončenú partiu do knihy a môcť si to pozrieť ako celok?
Áno, komentoval som už pár turnajov. V tých partiách sa rýchlo menilo hodnotenie pozície a bolo ich viacero, takže som nestíhal ísť príliš do hĺbky. Snáď to ale aj tak malo pre divákov nejaký prínos.

 

7./ S predošlou otázkou súvisí aj táto. Vždy som rozmýšľal, či sa futbalový brankár necíti trápne, keď v televíznom zápase dostane jasličky, keď hráč kope penaltu a prestrelí o tri metre bránu...Teoreticky rozumovo viem pochopiť, že v športe sa nutne stávajú aj také veci, ale aj tak by som ako hráč nechcel, aby ma pri takomto neúspechu videlo celé Slovensko v televízii, či cez YouTube...Keď hráš turnaj, kde sú partie prenášané online, pociťuješ niečo podobné, alebo Ti v zásade takáto verejná prezentácia neprekáža ani pri prípadnom blundri?
Neprekáža mi to, je to šport a chyby sú normálne. Jednoducho som už na to zvyknutý a ani nerozmýšľam nad tým, že niekto tú partiu doma lúska s enginom :-)

 

8./ Viacero šachistov vrátane Teba sa zaujíma aj o poker a vie ho hrať na vysokej úrovni. V čom vidíš paralely medzi šachom a pokrom a v čom naopak, sú tieto dve hry úplne od seba odlišné?
Áno, lebo finančne je to lákavejšie. Poker je úplne iná hra a podľa mňa má so šachom len málo spoločného. Ide o hru nekompletnej informácie, s väčším priestorom pre individuálnu interpretáciu. Šachy sú v podstate priamočiare, v každom okamihu hľadáš najlepší ťah a nešpekuluješ, čo si myslí súper, čo si myslí, že si ty myslíš a tak :-)

 

9./ Na nedávno skončených Majstrovstvách Európy v Bratislave získal zlato v kategórii U14 náš reprezentant FM Sebastián Lukáš Kostolanský. So Sebastiánom si práve aj Ty veľmi urputne bojoval na uzavretom turnaji pri príležitosti 100. výročia Majstrovstiev Bratislavy. Na tohtoročonom Dansku sa umiestnil ako tretí. Je to podľa Teba z tých mladých šachistov, ktorých poznáš, aktuálne náš najväčší talent?
Áno, prehral som s ním Armageddon na MBA. Myslím si, že je to v súčasnosti náš najvýraznejší talent a má dobré šance sa stať slovenskou jednotkou.

 

10./ Prezraď nám Tvoje ďalšie šachové plány. Tipujem, že tie najbližšie sú ísť v sobotu 14.9. na rapid turnaj O pohár primátora mesta Nitra obhajovať vlaňajšie prvenstvo
Onedlho začnú ligy a chystám sa znova do Iránu, kam chodím pomerne rád. Túto sobotu nakoniec pôjdem na turnaj družstiev do Osuského.

 

Ďakujem za rozhovor a dúfam, že sa o rok znova vidíme na Dansku :-)

 

Rozhovor sme spravili aj s IM Vojtěchom Zwardoňom, ktorý skončil o Buchholz druhý:

 

1./ Gratulujem k druhému miestu na turnaji a zisku 8/9. Na tomto turnaji si hral prvý raz. Ako sa Ti turnaj páčil, ako ho hodnotíš po organizačnej stránke, ako si prežíval jednotlivé partie?
Děkuji. Na turnaj jsem dorazil velice unavený a tak považuji výsledek za docela povedený. Organizačně jsem byl velice mile překvapen. Začalo se s minimálním zpožděním a podařilo se jej dohnat a skončit včas. Při organizování turnaje s více než 100 účastníky a ještě zpomalovacím tempem je to velký úspěch. Také bylo super řešení občerstvení, kde jsme si mohli dát kávu, čaj, džus, sušenky a ještě jsme v ceně dostali kompletní oběd i s dezertem. Trošku jsem se bál experimentu s hodinami, tuším že 10 šachovnic bylo řízeno přes Wi-Fi, ale nakonec to bylo milé zpříjemnění dne.

 

2./ Mohol by si sa našim čitateľom predstaviť po šachovej stránke (kde a aké súťaže hrávaš, aké najväčšie úspechy si dosiahol...)?
Šachy hraji už od malička a je tu můj celoživotní koníček. Bavím se šachami ve svém volném čase, kterého zas tak moc díky práci nemám. Prakticky všechna moje dovolená padne na šachy. Hraji českou Extraligu za Frýdek-Místek a občas se objevím v polské nebo slovenské. Největší úspěch se mi hodnotí těžko, ale vždy mě potěší když se mi podaří nechat za sebou v turnaji spoustu šachových profesionálů, kteří se šachem živí a rozumí jim mnohonásobně více. Jako příklad může být ME v rapid šachu, kde jsem skončil 27 nebo ME v šachu klasickém, kde jsem se dostal do první 100. Pro mě jako šachového amatéra je to velký úspěch.

 

3./ Spomenul si, že sa šachom neživíš. Čomu sa venuješ profesijne, akú oblasť si študoval, kde pôsobíš? Myslíš, že Ti šach a zručnosti pri ňom získané pomohli aj pri štúdiu, riešení pracovných úloh...?
Od malička se věnuji logice a matematice. Vystudoval jsem finanční matematiku a teď si v práci hraji s čísly. Kdybych to měl popsat nějak jednoduše, tak je mým úkolem mít vždy připravené čísla a analýzy pro správná rozhodnutí našeho vedení. Šachy jsou s mou prací a hraním deskových her provázané. Tak jak mi šachy pomáhají v práci,tak práce v šachách.

 

4./ Za šachového amatéra sa de iure považujú hráči do 2200 (napríklad pre MSR amatérov je takéto ratingové obmedzenie účasti). Ako sa dá v rámci amatérskeho vykonávania športu vypracovať až na tak vysokú úroveň (IM, rating cez 2400)? Prezraď nám recept :-)
Někdo vymyslel, že amatér je pod 2200, asi to dává businessově smysl a někdo vypočítal, že takto budou ty mistrovství vyrovnané. Určitě ale neplatí, že by se hráči například s ELO 2250 dali považovat za profesionály. Vůbec bych ten argument nebral v úvahu. No a co se týče toho dostat se nad 2400 jako amatér... To já upřímně netuším. Já si v průměru zahraji tak 4 blicky za den a pokud mám o víkendu čas, tak si zahraji turnaj / ligu. Lepší otázkou by bylo, co pro to mohou udělat rodiče.

 

5./ Aké máš šachové plány a ambície do budúcnosti? Ak sa nemýlim, jednu veľmajstrovskú normu už máš...
Rád bych se do 80 let stal velmistrem a do 90 se stále bavil šachem. GM normu mám a celkem by vás mohlo pobavit, jak jsem ji dosáhl. Je to velice jednoduché, pár dní před začátkem sezóny jsem se zamiloval.

 

6./ Víťaz GM Milan Pacher Ťa v rozhovore po turnaji označil za najväčšieho konkurenta, silného hráča v rýchlych tempách, výborného praktika. Na turnaji v Bílovci (Novoroční cena města Bílovce) si ho v priamom súboji porazil, teraz Ti prehru oplatil. Ako by si Ty charakterizoval jeho herný štýl a silné stránky? 
Partie s Milanem jsou vždy zajímavé. V poslední době se mi daří s ním dostávat do příjemných pozic, ale v momentě, kdy si začnu věřit na výhru, tak dostanu nějaký úder, který jsem neviděl. Občas ho hodně podceňuji, což by se u velmistra dělat nemělo. Holt ne vždy platí, že se šachista ze svých chyb vždy poučí. Jeho styl je velice ostrý, taktický a moc se líbí a podobá tomu mému.

 

7./ Ako si aj v predošlej odpovedi spomenul, prvých desať dosiek sa prenášalo online. Položím Ti rovnakú otázku, akú som sa pýtal i Milana: „Vždy som rozmýšľal, či sa futbalový brankár necíti trápne, keď v televíznom zápase dostane jasličky, keď hráč kope penaltu a prestrelí o tri metre bránu...Teoreticky rozumovo viem pochopiť, že v športe sa nutne stávajú aj také veci, ale aj tak by som ako hráč nechcel, aby ma pri takomto neúspechu videlo celé Slovensko v televízii, či cez YouTube...Keď hráš turnaj, kde sú partie prenášané online, pociťuješ niečo podobné, alebo Ti v zásade takáto verejná prezentácia neprekáža ani pri prípadnom blundri?“
Mě baví hrát pro diváky a nevnímám online jako něco zvláštního. Samozřejmě, když dostanu od Davida Navary mat do 30 tahů před celou republikou a sálem v Ostravě, tak to možná pár sekund zabolí, pak se vám kamarádi chvilku smějí, ale nemám s tím problém a většinou se zasměji s nimi. Navíc na všem je třeba najít něco pozitivního a například u Davida se mi daří každou partii prodloužit o 7 tahů -> do těch 80 let věřím že už udržím i 100 tahovou partii.

 

8./ Spomenul si, že hráš českú i poľskú extraligu. Ak by si mal porovnať, v čom sú medzi týmito súťažami rozdiely, ktorá má aké špecifiká?
CZ a PL nejvyšší soutěže jsou velice rozdílné. V Česku máme více peněz a v Polsku je lepší všechno ostatní. Je dost nefér to srovnávat, protože v Polsku se dělá pro šach nesrovnatelně více než je tomu u nás, takže je například možné aby v soutěžích hrály ženy

 

Ďakujem za rozhovor a dúfam, že sa o rok znova vidíme na Dansku :-)

 

Zhováral sa: Martin Sklár

 

Celkové poradie: 1. GM Milan Pacher, 2. IM Vojtěch Zwardoň, 3. FM Sebastián Lukáš Kostolanský, 4. IM Tomáš Krňan, 5. FM Samir Sahidi 6. Ladislav Urbanec, 7. CM Andreas Teuber, 8. FM Marek Karas, 9. IM Štefan Mazúr, 10. Miroslav Gruca

Najlepšia žena: WFM Jana Zpěváková
Najlepší senior: IM Peter Petrán
Najlepší junior: FM Sebastián Lukáš Kostolanský
Najlepší hráč ŠK Doprastav: Igor Poláčik

Vyhodnotenie Majstrovstiev Bratislavského kraja:
Celkové poradie: 1. GM Milan Pacher, 2. FM Sebastián Lukáš Kostolanský, 3. FM Samir Sahidi
Najlepšia žena: Zuzana Kováčová
Najlepší senior: IM Peter Petrán
Najlepší junior: FM Sebastián Lukáš Kostolanský

 

Výsledky

 

Fotogaléria (BŠA)

 

Fotogaléria (M. Sklár)