Majstrovstvá Bratislavského kraja štvorčlenných zmiešaných družstiev žiakov/čok základných škôl a študentov/iek stredných škôl sa uskutočnili 14.2.2019 v priestoroch Kultúrneho centra Fontána (Ožvoldíkova 12) v bratislavskej Dúbravke. Minuloročná turnajová novinka školského šachu sa v Bratislavskom kraji rýchlo etablovala a druhý ročník počtom účastníkov dýcha na chrbát najväčším bratislavským šachovým turnajom. 

Turnaja základných žiakov a žiačok škôl sa zúčastnilo 31 škôl, pričom záujem bol ešte vyšší a nejedna škola by rada postavila aj viac ako jedno družstvo, avšak kapacita hracej miestnosti to neumožnila. Za šachovnice zasadlo spolu 135 školákov základných škôl vo veku 7-15 rokov, pričom 31 z nich boli dievčatá. Favoritmi, ktorí nakoniec svoju úlohu potvrdili, boli žiaci Súkromnej ZŠ CENADA, Majerníkova 62, Bratislava 4 (Jakub Šošovička, David Petrek, Jerguš Rybiansky, Lucia Strišková), ktorá je aj aktuálnym držiteľom titulu majstra Slovenska v tejto súťaži. No ich minuloročná dominancia bola otrasená, získali 24 bodov z 28 možných, a to bolo len o pol bodu viac, ako druhé družstvo v poradí, Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium Teplická 7, BA3 (V. Bochnička, S. Havalda, T. Čižmár, G. Kapolková). V  derby zápase v štýle súboja „Oxford - Cambridge“, ktoré de facto rozhodlo turnaj, tesne pomerom 2,5-1,5 triumfovala CENADA. S veľkým až 6-bodovým odstupom o tretie miesto bojovalo hneď niekoľko škôl, na nakoniec uspela do 17,5 bodmi Cirkevná ZŠ Narnia, Beňadická 38, BA 5 (T. Smaho, J. T. Majtan, R. Zelinka, T. Gajdošová, T. Vaňatková). V tesnom závese so 17-timi bodmi finišovali hneď tri školy: SŠ sv. Františka Karloveská 32, BA4, Gym. Bílikova 24, BA4 a ZŠ Dr. J. Dérera Malacky. 

 

org. S.Vlček, 1. SG Cenada, Majerníkova 60, BA 4: L. Strišková, J. Rybiansky, D. Petrek, Ja. Šošovička,  rozhodca T. Danada.

Podobne na jednotlivých šachovniciach kraľovali členovia prvých dvoch škôl: na 4. šachovnici bola stopercentná Lucia Strišková (CENADA) so ziskom 7/7, na 3. šachovnici s rovnakým ziskom prispel svojej škole Tomáš Čižmár (ŠPMNDaG), na 2. šachovnici dosiahli 6,5/7 Samuel Havalda (ŠPMNDaG) aj David Petrek (CENADA), v prospech Sama rozhodol vyšší priemerný rating súperov. Jedine na 1. šachovnici uspel žiak z inej školy Adrian Zetocha (ZŠ A. Dubčekaq, Majerníkova 62, BA4), ktorý vyhral všetkých svojich 7 partií. Najmladším účastníkom bol len 7-ročný Andrej Jaško zo ZŠ Ružová dolina 29.

Celkové výsledky ZŠ nájdete tu - http://chess-results.com/tnr410871.aspx?lan=4

V súťaži stredoškolských družstiev štartovalo len 5 tímov so spolu 18 hráčmi, pričom SOŠ OaS S. Jurkoviča Sklenárova 1, BA2 sa predstavila s dvoma družstvami. No aj táto na prvý pohľad skromná účasť bola vyššia ako v minulom roku a je veľmi pravdepodobné, že o rok bude stredoškolských družstiev ešte viac. Za mierne prekvapenie možno považovať celkové víťazstvo Gymnázia Grösslingová 18, BA1 v zložení: Pavol Slovák, Adela Sobeková, Ján Osadský, Šimon Jelok, ktorí so ziskom 14 bodov predstihli v relatívnej slabšej zostave nastupujúcich stredoškolákov ŠPMNDaG Teplická 7, BA3 (M. Starovič, T. Ganz, V. Virsíková, P. Šigut), ktorí zaznamenali 11,5 bodu. Tretie miesto obsadila len v trojici hrajúca Spojená škola sv. Františka Malacky (O. Šefčík, M. Trenčanský, M. Prochyrová). Ostatné dve miesta obsadili študenti OaS S. Jurkoviča.

MBA 4-členných družstiev SŠ 2018/19

 

org. S.Vlček, 2. ŠPMNDaG Teplická 7: V. Virsíková. T. Ganz, P. Šigut, M. Starovič, 1. Gym. Grösslingová 18: A. Sobeková, J. Osadský, P. Slovák, Š. Jelok, 3. SŠ sv. Františka Malacky: M. Trenčanský, rozhodca P. Falťan, O. Šefčík, M. Prochyrová, 

Na jednotlivých šachovniciach sa najviac darilo: 1. šachovnica - Pavol Slovák (Gym. Grösslingová) 4/4, 2. šachovnica - Tomáš Ganz (ŠPMNDaG Teplická) 4/4, 3. šachovnica - Ján Osadský (Gym. Grösslingová) 4/4, 4. Šachovnica - Šimon Jelok (Gym. Grösslingová) 4/4.

Celkové výsledky SŠ nájdete tu - http://chess-results.com/tnr412676.aspx?lan=4

Spolu sa oboch turnajov zúčastnilo 153 hráčov, čo je pravdepodobne maximum, ktoré dokážeme v priestoroch KC Fontána zvládnuť. V budúcnosti bude potrebné nájsť priestory s vyššou kapacitou. 

Turnaj družstiev ZŠ rozhodoval hlavný rozhodca Tomáš Danada, asistoval mu Ondrej Marko, v turnaji družstiev SŠ rozhodoval Peter Falťan. Aj vďaka pomoci vedúcich ostatných tímov a disciplíne detí sa darilo udržiavať dobré podmienky na hru všetkým hráčom. 

Fotografie si možno prezrieť na https://photos.app.goo.gl/pohvFp7ZWSAkJCqi8

Turnaj organizačne zabezpečoval Stanislav Vlček z Bratislavského šachového zväzu, materiálne ho podporili kluby ŠK Dúbravan, ŠK Doprastav a CENADA. Vďaka prináleží aj MČ Dúbravka za poskytnutie priestorov a služieb v KC Fontána a Bratislavskému samosprávnemu kraju za finančnú podporu zabezpečenú cez svoj grantový program.

Majstrovstvá Slovenska 4-členných družstiev ZŠ/SŠ v šachu sa uskutočnia dňa 26.3.2019 (utorok) v Humennom. Odporúčame účasť predovšetkým prvým trom družstvám v oboch kategóriách, no turnaj je otvorený, môžu sa ho zúčastniť aj iné školy.