ŠK Doprastav Bratislava už tradične v pred silvestrovskom období zorganizoval 14. ročník Open Dobrá nálada. Tento raz termín vyšiel na sobotu 29.12.2018 so začiatkom o 14:00 hodine. Ako obyčajne sa hralo v priestoroch jedálne budovy Doprastavu na Drieňovej ulici, ktoré klub využíva na svoju činnosť. Turnaj sa hral tempom 2 x 3 min. + 2 sek. na ťah na 13 kôl. Turnaj sa hral zároveň ako Majstrovstvá Bratislavského kraja v bleskovom šachu za rok 2018 a výsledky boli odoslané na zápočet FIDE blitz ratingu.

Hojná účasť 55 hráčov nás potešila, na pomery bleskových turnajov v Bratislavskom kraji za posledné roky je to veľmi vysoké číslo. Na štartovnej listene sa objavili aj po jednom účastníkovi z Rakúska, Ukrajiny, Rumunska a Grécka, čím turnaj nadobudol aj medzinárodný rozmer. Potešujúca je aj účasť 21 zástupcov domáceho klubu (a ďalší štyria sa starali o organizáciu turnaja).

Počas celého turnaja sa na vedúcich priečkach vyskytovala najme trojica hráčov, ktorá nakoniec aj s výrazným odstupom od zvyšku pelotónu obsadila prvé 3 miesta. Víťazstvo v turnaji si vybojoval FM Marek Karas zo ziskom 12 bodov (bez prehry), Marek znova ukázal že bleskové tempo mu naozaj sedí. 2. miesto so ziskom 11,5 bodu získal rakúsky IM Alvir Aco a 3. miesto, rovnako s 11,5 (bez prehry) bodmi, talentovaný FM Lukáš Sebastián Kostolanský, ktorý bol zároveň aj najlepším juniorom turnaja. Finančné ceny sa ušli aj ďalším v poradí až do 10. miesta. Najlepším seniorom bol celkove jedenásty Ladislav Ochrana a najlepším hráčom ŠK Doprastav celkovo šiesty FM Ján Dudáš.

Zvlášť vyhodnotené boli Majstrovstvá Bratislavského kraja v bleskovom šachu za rok 2018. Do tohto vyhodnotenia sa započítavali len účastníci z klubov Bratislavského kraja. Z nich najvyššie skončil už spomínaný FM Lukáš Sebastián Kostolanský zo Slovanu Bratislava, ktorý sa tak už v dvanástich rokoch môže popýšiť titulom majstra kraja v bleskovom šachu. Myslím si, že nikto mladší tento titul nezískal, ale to je otázka na bratislavských šachových historikov, ktorý toho pamätajú ďaleko viac ako ja. Striebro si vybojoval Pavol Danek z ŠK Krasňany a bronz ďalší junior zo Slovanu Bratislava, Dmitry Nestorenko. FM Lukáš Sebastián Kostolanský sa samozrejme stal aj najlepším juniorom a Ladislav Ochrana najlepším seniorom kraja.

 

Ako už býva na tomto turnaji zvykom, nechýbalo občerstvenie jednak zabezpečené klubom, jednak prinesené mnohými z účastníkov turnaja. Počas celého turnaja tak nechýbali chlebíčky, sladké aj slané dobroty a zabezpečený bol aj pitný režim. Pri stoloch s občerstvením bolo živo najme medzi kolami, keď tu popri občerstvovaní prebiehali priateľské debaty. Počas celého turnaja sa podarilo skĺbiť príjemnú atmosféru a dobrú náladu s bezproblémovým a korektným priebehom turnaja, za čo všetkým účastníkom ďakujeme a veríme, že sa s nimi uvidíme aj o rok. Spoločnosti RICOH Slovakia, s.r.o. ďakujeme za podporu turnaja.

 Výsledky turnaja – http://chess-results.com/tnr399710.aspx?lan=4&art=1&rd=13

Fotogaléria – https://photos.app.goo.gl/rbBYU4WEoU9WSAQV8