Ivan Fiala – 25. 10.1940 – 28. 12. 2017

Dňa 28.12. 2017 opustil šachový svet spoluzakladateľ jurského šachového klubu a neskôr jeho predseda a organizačný pracovník Ivan Fiala.

Pochádzal z ôsmich súrodencov. K šachu ho priviedol otec, spolu s ktorým patril k zakladajúcim členom šachového klubu vo Svätom Juri v r. 1956. Odvtedy sa venoval šachu ako svojmu koníčku veľmi aktívne. Staral sa o rast mládeže. Viedol šachový krúžok na základnej škole, s ktorým zvíťazil na turnaji bratislavských škôl v Bratislave-Rači. K šachu priviedol aj svojich mladších súrodencov a boli časy, kedy za Svätý Jur na desiatich šachovniciach nastupovali piati Fialovci. I keď ako dospelý už nebýval vo Svätom Juri, zostal verný šachovému oddielu a nevynechal žiaden zápas. Zúčastňoval sa aj seniorských turnajov vo Vysokých Tatrách.

Za veľký úspech považoval návrat klubu späť do 3. ligy, bohužiaľ v súťaži sa mu podarilo odohrať iba prvé kolo. Zradilo ho srdce, následkom dlhodobej liečby zákernej choroby. Vždy bol veľký bojovník, žiaľ – už mu nezostávali sily na to, aby bojoval s oslabeným srdcom.

Zomrel 28. 12. 2017 v nemocnici v Ružinove.

Česť jeho pamiatke.

Posledná rozlúčka s Ivanom bude 5. januára 2018 v krematóriu v Bratislave.

 

Autor: Vladimír Fiala