V nedeľu 1.10.2017, teda presne rok od minulého ročníka, sa uskutočnil už 12. ročník turnaja „O Pohár Predsedu Bratislavského samosprávneho kraja“ 2017. Na rozdiel od všetkých minulých však už neprebiehal v spolupráci s kanoistickým zväzom a zväzom športovej streľby. Bratislavský samosprávny kraj začiatkom roku 2017 kompletne zmenil systém podpory športových podujatí a tak sme iniciatívu museli prevziať sami do vlastných rúk.

Model 6-kolového turnaja so štyrmi šesťčlennými družstvami zloženými z troch starších mládežníkov (ročník narodenia 1999 a ml.), z toho povinne jedného dievčaťa a troch mladších mládežníkov (r. n. 2003 a mladších) z toho povinne jedného dievčaťa je však nemenný už od začiatku konania podujatia. Hralo sa systémom dvojitého kruhového turnaja, keď sa družstvá medzi sebou stretli dvakrát, pričom odvetné stretnutia sa hrali s obrátenými farbami. Hracie tempo bolo 2 x 15 min. + 5 s / ťah na partiu a hráča. Podujatie organizačne zabezpečoval Bratislavský šachový zväz s finančnou podporu Bratislavského samosprávneho kraja.Zmeny postihli aj zloženie tímov. V nabitom jesennom šachovom kalendári sme po dlhom hľadaní nakoniec našli termín, ktorý vyhovoval domácim aj hosťom z Českej republiky, avšak hostia z Maďarska (Rábsko-mošonsko-šopronská župa) sa uvoľniť nedokázali. Časovo-organizačné problémy nakoniec neumožnili ani účasť ďalšieho tradičného účastníka zo Středočeského kraja. Preto sme oslovili susedné krajské šachové zväzy a našu pozvánku prijal Nitriansky kraj. Štvrté neobsadené miesto využila rezerva prvého družstva BSK. 

Favoritom turnaja bol prvý domáci výber BSK (priemerný rating hráčov družstva Ø 1796), s väčším odstupom nasledovali vyrovnané celky Jihomoravského kraja - JMK (Ø 1688) a druhého tímu BSK  (Ø 1671). Nováčik z Nitrianskeho kraja  - NK (Ø 1528) však rozhodne nepricestoval predať svoju kožu lacno, čo dokázal hneď v úvodnom kole, keď zaskočil tesnou výhrou 3,5-2,5 Jihomoravský kraj. V polčase bol na čele 13,5 bodmi BSK A, hoci v 2. kole prekvapujúco podľahol tesne 2,5-3,5 hráčom z JMK, ktorí boli priebežne druhí s 3-bodovým odstupom. Po 6 partiových bodov mali na konte BSK B a NK. Aj druhý kruh priniesol niekoľko nečakaných výsledkov a hoci pred posledným kolom sa hráči JMK zopakovaním tesnej výhry 3,5-2,5 aj s obrátenými farbami nad BSK A priblížili k lídrovi na jediný bod, nezvládnuté posledné kolo a vysoká prehra 1,5-4,5 proti zálohe BSK B ich odsunula so ziskom 19,5 bodu (+4=0-2) na 2. miesto. Víťazom sa podľa očakávania stal obhajca minuloročného triumfu Bratislavský samosprávny kraj A so ziskom 23,5 bodu (+3=1-2). Tretie miesto so 17 bodmi (+3=1-2) si vďaka najlepšiemu druhého kruhu vybojovali hráči Bratislavského samosprávneho kraja B. 4.miesto so ziskom 12 bodov (+1=0-5) obsadil Nitriansky kraj, ktorý po skvelom vstupe do turnaja už v ďalších kolách ťahal vždy za kratší koniec, avšak práve body, ktoré nazbieral s JMK boli rozhodujúce pri úspechu oboch tímov BSK.

Individuálne ocenenia na jednotlivých šachovniciach získali títo hráči: Na 1. šachovnici bol so ziskom 6/6 bez konkurencie FM Samir Sahidi (BSK A), jediný 100%-ný hráč turnaja. Na 2. šachovnici so ziskom 4/6 uspel Lukáš Sebastián Kostolanský (BSK B), na 3. šachovnici pri zisku 3,5/6 až cieľová fotografia rozhodla v prospech jediného mimo-bratislavského víťaza šachovnice Davida Němca (JMK), ktorý mal vyšší Rp ako Anna Vrtiaková, ktorá dosiahla rovnaký výsledok. Na 4. šachovnici využil Matúš Valovič (BSK B) so ziskom 4,5/6 svoje väčšie skúsenosti nad súpermi vyrovnanej výkonnosti. Veľkou mierou k úspechu svojho družstva BSK A prispeli na 5. šachovnici so ziskom 5/6 Oleksandra Strelbitska a na 6.šachovnici so ziskom 4/6 Adriana Vozárová.

Ďakujeme všetkým hráčom za účasť a korektnú hru, hlavnému rozhodcovi Tomášovi Danadovi za tradične bezproblémový priebeh podujatia. Akciu finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj, materiálne sa podieľal ŠK Doprastav Bratislava.

 

Výsledky možno nájsť na http://www.chess-results.com/tnr303577.aspx?lan=4

Viac fotografií možno nájsť na https://photos.app.goo.gl/IIEv6YHQ2G8PRoA03

 

10.10.2017 Stanislav Vlček, Bratislavský šachový zväz