Symbolicky na Deň detí sa skončil posledný, v poradí 9. turnaj seriálu turnajov začiatočníkov. Každú prvú alebo druhú stredu v mesiaci v období od októbra do júna (kopírujúc školský rok) sa podvečer v herni klubu ŠK Slovan Bratislava stretávajú začiatočníci, aby si v praxi overili a vyskúšali zručnosti, naučené z tréningov. Prípadne si len zahrali a strávili príjemný čas medzi ďalšími nadšencami šachu. Piaty ročník predstavuje už určité jubileum, a preto je vhodný čas bilancovať. Odohralo ho viac ako 100 hráčov z  Bratislavy a okolia. U mnohých bol cítiť nárast výkonnosti, ako i väčší prehľad pri riešení situácií, ktoré súťažný šach prináša (reklamovanie nemožného ťahu, hra v časovej tiesni atď.).

Je potešiteľné, že niektorých účastníkov, či už minulých alebo terajších, stretávame v ligách ako svojich spoluhráčov alebo súperov. Hlavné poslanie turnajov je práve to, aby sa čím viac začiatočníkov postupne zapájalo do šachového hnutia a aktívneho šachového života. 

Turnaje sú určené hlavne deťom. Možnosť zahrať si však dostali aj začiatočníci z radov dospelých. Dospelí, ktorí si tieto turnaje odskúšali, sa presvedčili, že šach nie je o veku. Pre deti je dobré, že za šachovnicou strácajú rešpekt pred dospelými. Zatiaľ za päť rokov ho vyhral iba jeden dospelý, zhodou okolností túto sezónu.

Na júnový turnaj sa prihlásilo viac ako 40 záujemcov, nakoniec ho hralo "len" 34 hráčov, z toho 5 dievčat. 

Alex Janikovič, Arťom Hanzel, Lukas CrkoňVyhral ho Alex Janikovič z Doprastavu Bratislava, druhý bol Arťom Hanzel z klubu Strelec Devínska Nová Ves, obaja 6/7, tretí skončil Lucas Crkoň zo Slovana Bratislava so ziskom 5,5/7 o lepšie pomocné body pred svojím najväčším rivalom Jakubom Blahom (Strelec Devínska Nová Ves).

Z dievčat sa najlepšie umiestnila na 21. mieste Simona Lukačovičová – Modra, 3/7.

kompletné výsledky : http://chess-results.com/tnr221696.aspx?lan=4 

fotky : tu a tu

Súčasťou posledného turnaja bolo aj vyhodnotenie najlepších z celého 5. ročníka.

Jakub BlahoPrakticky od začiatku zaútočil a nepustil si prvú pozíciu až do konca Jakub Blaho – Strelec Devínska Nová Ves, vyhral najviac turnajov – 4, za prvé miesto dostal laserovú tlačiareň značky RICOH. Druhý Lucas Crkoň – Slovan Bratislava, si ustrážil druhé miesto, zisk fotoaparátu ho viditeľne potešil, tretie miesto si odniesol Alex Janikovič – Doprastav Bratislava, získal tričko s logom RICOH , štvrtý Milan Gál – Dúbravan sa nezúčastnil záverečného turnaja, piaty Ján Horváth – Slovan Bratislava, získal tričko Bratislavského šachového zväzu.

Vďaka podpore spoločnosti RICOH Slovakia s.r.o. získali hodnotné vecné ceny ešte ďalší 10 hráči. Celý ročník podporili ŠK Slovan Bratislava, ŠK Doprastav Bratislava, Bratislavská šachová akadémia, Bratislavský šachový zväz. 

Ako rozhodca sa s prehľadom zhostil svojej úlohy Peter Macko.

Budúci, už 6. ročník, by sme mali otvoriť prvým turnajom 12. októbra 2016. Propozície budú včas uverejnené na stránkach:

http://mladez.slovan-bratislava.com/ , www.skdps.com a www.chess.sk

Ďakujem všetkým účastníkom za rastúci záujem o seriál turnajov začiatočníkov. Takisto ďakujem klubom, zväzu, sponzorom a všetkým dobrovoľníkom, ktorí participovali na tomto úspešnom príbehu. Teším sa na ďalšiu spoluprácu v budúcom 6. ročníku, deťom prajem príjemné prežitie prázdnin!

 

Boris Rintel