Otvorené majstrovstvá Bratislavského kraja v praktickom šachu jednotlivcov sa tento rok konali rozhodnutím VV BŠZ ako vedľajší turnaj k 15. Majstrovstvám sveta telesne postihnutých šachistov (MS IPCA 2015) a zároveň ako 31. ročník OPEN Doprastav – Memoriál JUDr. Ernesta Nového, ktorého garanciu prevzal Ing. Pavol Frešo - predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Podujatie hostil v termíne 19. - 26. júna 2015 bratislavský Hotel Sorea Regia***. Milan PacherMajstrovstvá Bratislavy sa tak po dlhšom čase uskutočnili v dôstojných hracích priestoroch a prilákali kvalitné štartové pole. Priemer FIDE elo prvej desiatky nasadených hráčov bol 2271 za účasti dvoch IM a dvoch FM. Kvalita, žiaľ, neprilákala aj kvantitu, turnaj hralo len 26 hráčov, z toho 5 hostí z Ruska. Začiatok kôl o 15,00 bol zrejme pre mnohých pracujúcich šachistov neprekonateľnou prekážkou. Turnaj sa hral švajčiarskym spôsobom tempom 90 minút + 30 sekúnd na ťah.
Titul Majstra Bratislavského kraja si suverénnym výkonom po 6-tich rokoch opäť vybojoval medzinárodný majster Milan Pacher.

V 9-ich kolách dovolil súperom len 2 remízy, v 5. kole Rusovi Alexandrovi Sergejevovi, ktorý skončil druhý a v 8. kole prekvapujúco Svetlane Sučíkovej. Je to už jeho štvrtý titul majstra Bratislavy, keď tie minulé získal v rokoch 2005, 2007 a 2009. V historických záznamoch dosiahli viac titulov len Ľudovít Potúček (5 x) a Dezider May (6 x). 4 tituly podľa dostupných záznamov dosiahli aj Max Walter, Pavel Čertek a Ivan Novák. Veľmi dobrý turnaj odohral aj celkovo tretí Martin Bezúch (6,5/9, Rp 2360), čo mu vynieslo titul vicemajstra Bratislavy. Obhajca titulu Ján Smoleň doplatil na prehry s Pacherom a Bezúchom a skončil s 6,5 bodmi celkovo štvrtý. Bezkonkurenčne najlepšou ženou v turnaji bola Svetlana Sučíková, s 5-imi bodmi skončila 8-ma v celkovom poradí a pripísala si 62 elo-bodov. Titul majsterky Bratislavy nebol udelený, lebo žiadna členka klubov BŠZ sa nezúčastnila. Najlepším mládežníkom bol vyhlásený Lukáš Bango (5/9, Rp 2188, Komplet Modranka). Kompletné výsledky možno nájsť na http://chess-results.com/tnr173164.aspx.
V turnaji majstrovstiev sveta IPCA zvíťazil so ziskom 7,5/9 FM Andrej Gurbanov z Izraela pred Dmitrijom Ščerbinom z Ruska a Ukrajincom Igorom Jarmonovom (obaja 7/9). Víťaz si okrem iného zabezpečil účasť v družstve IPCA na najbližšej šachovej olympiáde v Baku 2016. Najlepším Slovákom bol Juraj Zavarský so ziskom 4,5/9 celkovo 16-ty. Majsterkou sveta medzi telesne postihnutými šachistkami sa stala Jennitha Anto K. z Indie pred Ruskami Lanou Satajevovou a Galinou Melnikovou (všetky 4,5/9). Kompletné výsledky možno nájsť na http://chess-results.com/tnr172162.aspx.
Organizátori pripravili účastníkom oboch turnajov aj bohaté občerstvenie a kvalitný sprievodný program. 25. 6. 2015 odohral simultánku s výsledkom 12:1 najsilnejší bratislavský hráč medzinárodný veľmajster Ján Markoš (2592). Jedinú výhru s veľmajstrom zaznamenal telesne ťažko postihnutý ruský chlapec Ilja Lipilin. V rámci MS IPCA sa konal aj 22. Kongres Medzinárodnej federácie postihnutých šachistov, zápas ruských postihnutých šachistov proti zvyšku sveta a zápas medzi postihnutými šachistami a členmi Slovenskej národnej rady.
Veľké poďakovanie patrí organizátorom z hosťujúceho ŠK Ružomberok. Záštitu nad celým podujatím prevzal predseda vlády Slovenskej republiky Doc. JUDr. Robert Fico, CSc. Garantom akcie bola podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky Ing. Erika Jurinová.
Hlavným rozhodcom podujatia bol IA Ivan Syrový, pomáhali mi IA Karol Pekár a IA Rastislav Diviak, riaditeľom podujatia bol Marek Zelnický. Viac informácii o podujatí možno nájsť na http://ipca2015.sachrbk.sk.