7. ročník Veľkonočného turnaja šachových nádejí sa konal na Strednej odbornej škole na Ivanskej ceste v nedeľu 4.5.2014. Na organizácií turnaja, ktorý bol súčasne Majstrovstvami Bratislavského kraja detí a mládeže do 10, 14 a do 18 rokov v rapid šachu sa podieľali ŠK Doprastav Bratislava a Bratislavský šachový zväz.

VTSN_2014Dosť neskoro poveľkonočný termín bol spôsobený najmä preplneným jarným mládežníckym šachovým kalendárom. Veď v priebehu 6-ich týždňov sa uskutočnili v Bratislave a v blízkom okolí tri GPX turnaje, Majstrovstvá Slovenska v rapid šachu mladších žiakov jednotlivcov aj družstiev a Slovan Open 2014. Hoci sa týmto podujatiam podarilo termínovo vyhnúť, nedostatok času a celková únava hráčov mali vplyv na len priemernej účasti. Napriek všetkým dôvodom neúčasti sme privítali „šachovo okrúhly počet“ 64 hráčov v turnaji mladších žiakov a 16 hráčov v turnaji juniorov, spolu 80 súťažiacich. Potešilo nás, že sme po ročnej prestávke mohli zorganizovať aj turnaj juniorov. Hoci kolíziu s finále Dorasteneckej ligy sme už obísť nedokázali, turnaj juniorov bol dobre obsadený nielen počtom hráčov, ale najmä kvalitou štartového poľa.

V turnaji mladších žiakov do 14 rokov, ktorý bol súčasťou celoslovenského seriálu turnajov Grand Prix mládeže 2013/14, zvíťazil Adam Varga z klubu ZŠK Vrbové – šach. Adam vyhral suverénne so ziskom 8,5/9 a 1-bodovým náskokom pred najbližšími prenasledovateľom. Jedinú remízu víťazovi vzal druhý v celkovom poradí, ešte len 9-ročný talentovaný Michal Sobek (ŠK Láb). Michal získal 7,5/9 a okrem striebornej medaily získal aj titul Majstra Bratislavského kraja do 14 rokov a vyhral GPX kategóriu chlapcov do 11 rokov. 3.miesto obsadil so ziskom 7/9 Šimon Vereš (NŠK Nitra). Majstrom Bratislavského kraja do 10 rokov sa stal celkovo štvrtý Daniel Chlpek (ŠK Slovan Bratislava), ktorý mal najlepšie pomocné hodnotenie spomedzi troch hráčov, ktorí získali 6,5 bodu. Medzi dievčatami so ziskom 6/9 kraľovala Adriana Vozárová (ŠK Láb), ktorá si okrem ceny pre najlepšie dievča odniesla aj víťazstvo v GPX kategórii dievčat do 11 rokov a tiež titul Majsterky Bratislavského kraja do 10 rokov. Majsterkou Bratislavského kraja do 14 rokov a tiež víťazkou GPX kategórie dievčat do 14 rokov sa opätovne stala hráčka usporiadajúceho oddielu Ema Ďuricová (ŠK Doprastav Bratislava), ktorej na zisk titulu stačilo aj 50% bodov, teda 4,5/9 a 31. miesto v celkovom poradí. Medzi najmladšími chlapcami (kategória C08) bol najlepší Richard Galla (ŠK Dvory nad Žitavou, 5,5/9, 15. miesto), vo vyrovnanom súboji medzi dievčatami v kategórií D08 lepšie pomocné hodnotenie pri zisku 4/9 prialo Elene Kelaptrishvili (Schach-Ritter Mattersburg, celkovo 37. miesto). Najmladším účastníkom bol len 5-ročný Gregor Tichý zo SZŠ Cenada Bratislava. Najúspešnejším hráčom projektu Šach na školách bol vyhlásený Matej Elbek Musaev (ŠK Doprastav Bratislava, 5,5/9, 17. miesto).

Celkové výsledky GPX Veľkonočného turnaja šachových nádejí možno nájsť na http://chess-results.com/tnr131294.aspx?lan=4&art=1&wi=821.

Aj v turnaji juniorov prišli preveriť väčšinu domácej špičky nádejní rakúski juniori. Víťaznú trofej si odniesol prvý nasadený Florian Mesaros (Sk Neusiedl Am See), keď prekvapujúcu prehru v 1. kole dokázal zabieliť ďalšími šiestimi výhrami. S polbodovým odstupom na víťaza obsadil 2. miesto domáci Marek Karas (ŠK Doprastav Bratislava). Marek, ktorý si v tomto ročníku vyskúšal aj najvyššiu súťaž družstiev - Slovenskú extraligu, súčasne vybojoval aj titul Majstra Bratislavského kraja do 18 rokov, hoci má len 14 rokov. Tretí so ziskom 5/7 skončil Jakub Suchánsky (KŠN Bratislava). Najlepšou dievčinou bola Eva Mészárosová (ŠK Dvory nad Žitavou, 3/7, 10. miesto), titul majsterky Bratislavského kraja potvrdila do 18 rokov Anna Vrtiaková (KŠN Bratislava, 2,5/7, 12. miesto).

Výsledky turnaja juniorov sú na adrese http://chess-results.com/tnr131996.aspx?lan=4&art=1&wi=821.

Ďakujeme všetkým zúčastneným hráčom, trénerom a rodičom, ako aj sponzorujúcej firme Arisan, šachovému klubu ŠK Doprastav Bratislava a Bratislavskému šachovému zväzu. Turnaj sa uskutočnil s podporou grantu PPP a voľný čas Magistrátu mesta Bratislavy.

Ďalšie informácie a fotografie nájdete na www.skdps.com, ako aj na stránke série turnajov GPX mládeže http://gpx.jogo.sk/info.php.

Fotografie z podujatia možno nájsť na

https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/VelkonocnyTurnajSachovychNadeji2014?authkey=Gv1sRgCPSk8o3Ayo_bVw#