6. ročník Veľkonočného turnaja šachových nádejí sa konal na Strednej odbornej škole na Ivanskej ceste v nedeľu 14.4.2013. Na organizácií turnaja, ktorý bol súčasne Majstrovstvami Bratislavského kraja detí a mládeže do 10 a do 14 rokov v rapid šachu sa podieľali ŠK Doprastav Bratislava, ŠK Krasňany a Bratislavský šachový zväz.

Veľkonočný turnaj šachových nádejí 2013

Hoci sa usporiadatelia snažili vyhnúť termínovým kolíziám jarný šachový kalendár nabitý mládežníckymi podujatiami nedával veľa možností. Uskutočnenie turnaja len deň po celotýždňových MSR mládeže bol jednou z tých prijateľnejších, hoci oboch podujatí sa zúčastnili nakoniec len dvaja hráči. Účasť 72 detí v turnaji mladších žiakov, ktorý sa započítava do celoslovenskej dlhodobej náborovej súťaže Grand Prix mládeže 2012/13 možno z tohto pohľadu hodnotiť pozitívne. Nepríjemným prekvapením bol takmer žiadny záujem o turnaj starších žiakov, ktorý mal byť súčasne Majstrovstvami Bratislavského kraja detí a mládeže do 18 rokov v rapid šachu a zároveň Majstrovstvami Bratislavského kraja žiakov stredných škôl. Z dôvodu nízkej účasti usporiadatelia museli tento turnaj zrušiť.

Neúčasť hráčov bratislavskej žiackej špičky dokonale využili mladí hostia z Rakúska. Po prvýkrát v krátkej histórií turnaja v ňom zvíťazil zahraničný účastník, ešte len 10-ročný Harvey Ortner z rakúskeho klubu Schach-Ritter Mattersburg. Z 9 partií získal 8 bodov, keď prehral len so svojim ešte o rok mladším krajanom, Dominikom Horvathom (Schachfreunde Eisenstadt), ktorý skončil na 3. mieste (7,5/9). Sekundovať dvojici mladých šachistov z Burgenlandu dokázal len zástupca usporiadajúceho oddielu Dang Minh Huy (ŠK Doprastav Bratislava, 7,5/9), ktorý prehral len s víťazom, ale dokázal poraziť tretieho. Okrem 2. miesta „Miňkovi“ právom patrí titul a pohár pre Majstra Bratislavského kraja do 14 rokov a aj prvé víťazstvo v turnaji série GPX. Titul Majstra Bratislavského kraja medzi chlapcami do 10 rokov si 4. miestom vybojoval David Gžib (ŠK Strelec Devínska Nová Ves, 6,5/9). Triumf rakúskych hostí potvrdila aj najlepšia dievčina, 11-ta v celkovom poradí Angela Widlhofer (Schach-Ritter Mattersburg) so ziskom 6/9. Majsterkou Bratislavského kraja medzi žiačkami do 14 rokov a súčasne víťazkou kategórie GPX D11 sa stala Ema Ďuricová (ŠK Doprastav Bratislava, 27. miesto, 5/9), tretia spomedzi dievčat, keď ju o pol bodu predstihla Veronika Ganzová (Lokomotíva Trnava, 16. miesto, 5,5/9). Krajský majstrovský titul medzi dievčatami do 10 rokov si odniesla Daniela Osadská (32. miesto, 5/9, CVČ Malacky). V kategóriách do 8 rokov si ocenenia odniesli Miroslav Krupa (28. miesto, 5/9, AŠK Nitra) a Simonka Barnášová (57. miesto, 3,5/9, Šk Slovan Bratislava). Najmladším účastníkom bol Norbert Barnáš (65.miesto, 3/9, Cvč Gessayova Bratislava), ktorý krátko pred turnajom oslávil svoje len 5-te narodeniny. Odmenenými boli aj najlepší neregistrovaný hráč, Andrej Ďurďa (33. miesto, 5/9, ŠPND Cenada Bratislava), najlepší hráč zapojený do projektu Šach na školách, Jakub Zahorček (26. miesto 5/9, Škš Dubnica Nad Váhom) a najlepší hráč z oddielu mimo Bratislavského kraja Péter Bugár (8. miesto, 6/9, Sšszč Trstice).
Kompletné výsledky možno nájsť na http://chess-results.com/tnr98092.aspx?art=1&rd=9&lan=4&wi=821.
Ďakujeme všetkým zúčastneným hráčom, trénerom a rodičom, ako aj sponzorujúcej firme Arisan, šachovým klubom ŠK Doprastav Bratislava, ŠK Krasňany a Bratislavskému šachovému zväzu. Turnaj sa uskutočnil s podporou grantu PPP a voľný čas Magistrátu mesta Bratislavy.
Ďalšie informácie a fotografie nájdete na www.skdps.com, ako aj na stránke série turnajov GPX mládeže http://gpx.jogo.sk/info.php.
Fotografie z podujatia možno nájsť na
https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/VelkonocnyTurnajSachovychNadeji2013?authkey=Gv1sRgCK-Tl6Lc7qaU_wE