Igor Lintner, majster BK do 14 rokov v rapid šachuStredná odborná škola na Ivánskej ceste privítala v nedeľu 15.4.2012 5.ročník Veľkonočného turnaja šachových nádejí. Turnaj, ktorý organizoval ŠK Doprastav Bratislava v spolupráci s Bratislavským šachovým zväzom, bol zároveň aj Majstrovstom Bratislavského kraja detí a mládeže v rapid šachu.
Dôvodom k presunu miesta konania podujatia bola najmä vyššia kapacita nových hracích miestností. K miernemu sklamaniu usporiadateľov sa ju nepodarilo dostatočne využiť. No aj tak sa prezentovalo solídnych 78 detí v turnaji mladších žiakov, ktorý bol započítaný do 5.ročníka celoslovenskej dlhodobej náborovej súťaže Grand Prix mládeže 2011/12 a ďalších 15 hráčov hralo v turnaji starších žiakov do 20 rokov. Celkovo súťažilo 93 hráčov.
Víťazstvo v turnaji a zároveň titul majstra Bratislavy do 14 rokov získal ešte len 12-ročný domáci hráč Igor Lintner (8,5 bodu z 9-ich partií).

Pozíciu nasadenej jednotky a veľkého favorita Igor, minuloročný víťaz celej GPX do 14 rokov, potvrdzoval počas celého turnaja, po raketovom štarte v poslednom kole „daroval“ remízu takmer bez hry Martinovi Miškevovi z Lokomotívy Trnava. Druhý s 1-bodovým odstupom skončil Jakub Suchánsky z KŠN Bratislava. Na 3.mieste so 7-mimi bodmi skončil Jakub Krajčovič z usporiadajúceho klubu ŠK Doprastav Bratislava, rovnaký počet bodov nazbierali aj jeho oddielový kolega Jakub Nguyen a Dominik Bango z ŠK Komplet Modranka, ktorý vyhral kategóriu GPX chlapcov do 11 rokov. Majstrom Bratislavského kraja do 10 rokov sa stal Norbert Filípek z ŠK Láb, ôsmy v celkovom poradí (6,5/9). Majsterkami Bratislavského kraja sa stali, do 14 rokov Sandra Hervaiová (ŠK Senec, 20.miesto, 5,5/9) a do 10 rokov Adriana Vozárová (ŠK Láb, 32.miesto, 5/9), ktorá zároveň vyhrala kategóriu dievčat do 8 rokov, vyhodnocovanú v rámci GPX. Najlepším dievčaťom turnaja však bola Bernadeta Štefanová (ŠK Štefanov, 13.miesto, 6/9), ktorá zvíťazila v kategórii GPX dievčat do 11 rokov. V najmladšej kategórií do 8 rokov sa presadil a zároveň potešil výborným výkonom najmladší člen ŠK Doprastav Bratislava, Šimon Šeleng (10.miesto, 6/9). Sme radi, že turnaj si uchoval medzinárodný charakter, o čo sa postaral len 6-ročný Oliver Lendvai z klubu Szimultan SE-Gyorujfalu (27.miesto, 5/9). Najmladším účastníkom však bol len 5-ročný Oliver Bránik zo Sšszč Trstice (59.miesto, 3,5/9). Kompletné výsledky možno nájsť na http://chess-results.com/tnr68809.aspx?art=1&lan=4
V turnaji starších žiakov tiež dominoval favorit, obhajca titulu majstra Bratislavy a aktuálny majster Slovenska do 16 rokov Michal Dolnák (ŠK Krasňany) so ziskom 6/7. Prvú remízu dovolil celkovo druhému Tomášovi Danadovi (ŠK Doprastav Bratislava, 5,5/7), v poslednom kole remizoval aj Martinom Jablonickým. Tretia so ziskom 5/7 skončila Eva Mészárosová z Dvorov nad Žitavou, keď o ešte lepšie umiestnenie sa pripravila prehrou v poslednom kole. Majsterkou Bratislavského kraja do 18 rokov sa stala celkovo 10-ta Anna Vrtiaková (KŠN Bratislava, 3,5/7). Výsledky turnaja sú na http://chess-results.com/tnr68810.aspx?art=1&lan=4.
Ďakujeme všetkým zúčastneným hráčom, trénerom a rodičom, ako aj sponzorom z ŠK Doprastav Bratislava a z Bratislavského šachového zväzu. Ďalšie informácie a fotografie nájdete na www.skdps.com, ako aj na stránke série turnajov GPX mládeže http://gpx.jogo.sk/info.php.
Fotografie z podujatia možno nájsť na
https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/VelkonocnyTurnajSachovychNadeji2012?authkey=Gv1sRgCIbbhs65vKHQ_AE#