Putovný pohár riaditeľa ZŠ MudroňovaV piatok 16.3.2012 sa konal v triede 4.A Základnej školy Mudroňova 83 nultý ročník školského šachového turnaja „O putovný pohár riaditeľa školy“. Turnaj vznikol z iniciatívy žiaka 4.A Jakuba Holáka, ktorý za pomoci rodičov, triednej učiteľky Mgr. Márie Procházkovej, vedenia školy a Šachového klubu Doprastav Bratislava a spolužiakov dokázal svoj úmysel doviesť do zdarného konca. A nielen to, organizačné povinnosti dokázal skĺbiť aj s kvalitnou hrou za šachovnicou a podarilo sa mu so ziskom 7,5 bodu z 9-tich partii turnaj vyhrať.

 

Po úvodnej prehre s Martinom Slovákom z 5.C a remíze v 2.kole so svojim spolužiakom zo 4.A Matejom Navrátilom dokázal ostatných sedem partií vyhrať. Na chrbát mu počas celého turnaj dýchal spolužiak zo 4.A Marin Staroň, ktorý za ním zaostal len o pol bodu, tretí skončil Bruno Pavličko z 5.B. Za šachovnice si sadlo spolu 16 hráčov, väčšina z nich z prvého stupňa, bez bodu nezostal nik. Každý účastník si odniesol pekný diplom a víťaz aj krásny putovný pohár.

Poradie a ďalšie informácie o turnaji možno nájsť aj na http://www.chess-results.com/tnr68408.aspx?art=1&lan=4&fed=SVK&turdet=YES. Fotogalériu nájdete na https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/Mudronova?authkey=Gv1sRgCM_KlcKIgoHR6AE#.
Poďakovanie patrí Jakubovi Holákovi za smelý nápad, Jakubovým rodičom pani triednej učiteľke Mgr. Márii Procházkovej a vedeniu školy za organizačné zabezpečenie podujatia, občerstvenie, diplomy a pohár a ďalšie ceny. Uznanie si zaslúži aj hlavný rozhodca Ondrej Danada, ktorý turnaj nielen rozhodoval, ale v prestávkach medzi kolami vysvetľoval žiakom niektoré menej známe pravidlá hry a základnú šachovú techniku.
Veríme, že turnaj prispeje k popularizácií šachovej hry vytvoreniu novej tradície a možno k otvoreniu šachového krúžku na ŽS Mudroňova.

Stanislav Vlček