Turnaj „O Pohár Predsedu Bratislavského samosprávneho kraja“ 2011 je spoločné športové stretnutie mládežníckych kolektívov v troch disciplínach, v kanoistike, v športovej streľbe a v šachu. 6.ročníka podujatia sa šachisti zúčastnili po tretíkrát.

 
V Bratislave sme tento rok privítali kvalitné výbery Stredočeského kraja a Juhomoravského kraja, žiaľ pozvané družstvá Horného Rakúska, župy Moson-Györ-Sopron a poľského kraja Mazoviecka šachové družstvo nakoniec nepostavili, hoci v druhých odvetviach sa zúčastnili.
Šachové trojstretnutie sa odohrávalo v Dome športu na Junáckej ulici a organizačne ho zabezpečoval Bratislavský šachový zväz. Hralo sa systémom dvojitého kruhového turnaja, keď sa družstvá medzi sebou stretli dvakrát, odvetné stretnutia sa hrali s obrátenými farbami. Hracie tempo bolo po dohode vedúcich družstiev 2 x 15 min. + 5s / ťah na partiu a hráča.
Papierovým favoritom bolo družstvo Stredočeského kraja (priemer ratingu súpisky šiestich hráčov bol 1953) pred Juhomoravským krajom (1797) a domácim družstvom Bratislavského samosprávneho kraja (1782), ktoré obhajovalo v turnaji víťazstvo z minulého roku. Ale už prvý zápas ukázal, že potvrdiť úlohu favorita nebude jednoduché. Juhomoravský kraj porazil Stredočeský kraj pomerom 4-2. V 2.kole si Stredočesi napravili reputáciu víťazstvo rovnakým pomerom nad domácim družstvom. Vo vyrovnanom zápase 3.kola medzi BSK a JMK krajom tesným pomerom 3,5-2,5 triumfovali hostia. Po chutnom obede nasledovali odvetné stretnutia. Zápas Juhomoravského kraja so Stredočeským sa skončil bojovnou remízou 3-3. Postupne lepšiaci sa Stredočesi dokázali v 5.kole zdolať družstvo BSK pomerom 4-2, a so ziskom 13 partiových bodov čakali na výsledok posledného zápasu medzi juhomoravským a bratislavským družstvom. Družstvo BSK dosiaľ bez jediného kolektívneho víťazstva zabojovalo a dokázalo zvíťaziť 3,5-2,5. Tesnú prehru Juhomoravákov vybojoval víťazstvom na 1.šachovnici nad domácim Lukášom Hájekom Eduard Meduna ml., syn známeho českého veľmajstra. A ako sa rýchlo ukázalo, táto výhra mala cenu zlata. Juhomoravský kraj ňou dosiahol rovnaký počet bodov ako Stredočeský, teda 13, celkové víťazstvo a krásny pohár pre víťazné družstvo mu náležal vďaka lepšiemu pomocnému hodnoteniu. A tým bol vyšší počet bodov na najvyššej šachovnici, kde Eduard Meduna z JMK dosiahol plný počet štyroch bodov. Naopak, na 2., 3., a 4. šachovnici boli lepší šachisti zo Stredočeského kraja, konkrétne Jakub Haman (3/4), Adam Čáp (3/4) a Jiří Rýdl (4/4). Na 5.šachovnici sa pridala k Medunovi rovnako suverénna Petra Masáková (4/4, JMK), česť domácich zachraňovala stopercentným výsledkom na 6.šachovnici najmladšia členka tímu Anna Vrtiaková. Družstvo Bratislavského samosprávneho kraja skončilo tretie so ziskom 10 bodov. Družstvo Bratislavského kraja hralo v zostave 1.Lukáš Hájek (1/4, ŠK Doprastav Bratislava), 2.Matej Šošovička (1,5/4, Strelec Devínska Nová Ves), 3.Ján Marek Kollár (2/4, Slovan Bratislava), 4.Marek Karas (1,5/4, ŠK Doprastav Bratislava), 5.Lucia Kevická (0/4, ŠK Dúbravan Bratislava), 6.Anna Vrtiaková (4/4, KŠN Bratislava).
Ďakujeme všetkým hráčom za účasť a korektnú hru, hlavnému rozhodcovi Ondrejovi Danadovi za bezproblémový priebeh podujatia, Jozefovi Soršákovi za výpomoc z technickým zabezpečením stretnutia a koučovanie domáceho družstva. Akciu finančne zabezpečoval Bratislavský samosprávny kraj zastúpený Michalom Nálepkom a technicky Bratislavské združenie telesnej kultúry v osobe pána Ostrčila.

Výsledky možno nájsť na http://www.chess-results.com/tnr57660.aspx?art=0&lan=4&turdet=YES


Fotografie možno nájsť na

 https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/OPoharPredseduBratislavskehoSamospravnehoKraja2011#

Viťazné družstvo Juhomoravského kraja