Online prenos z Majstrovstiev Bratislavského kraja možno sledovať na :

http://bsz.chess.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=172

Priebežné výsledky :

http://www.chess-results.com/tnr56125.aspx?lan=4

Fotogaléria na : https://picasaweb.google.com/113826602496902570446/MajstrovstvaBratislavskehoKraja2011#

MAJSTROM BRATISLAVSKÉHO KRAJA 2011 sa stal Dušan Schwarz. Vicemajstrom je Martin Jánoš, tretí skončil Stanislav Vlček. Najväčším prekvapením turnaja boli výsledky celkovo štvrtého Tomáša Danadu, ktorý zaznamenal aj najvyšší zisk ela, + 35 bodov. 5.miestom potvrdil Vlado Chovanec svoje nasadenie, bodov na šachovnici mohlo byť viac, keby využil všetky svoje šance. Turnaj sa nevydaril celkovo šiestemu Jurovi Šošovičkovi, len 2 body na jeho konte bez jediného víťazstva znamenajú stratu takmer 30 elo bodov. Lukáš Hájek vo väčšine partií doplácal na zlé hospodárenie s časom. Útechou Martinovi Kimerlingovi môže byť pekná výhra s Jurajom Šošovičkom.

V turnaji vládla priateľská atmosféra, ale na šachovniciach sa bojovalo do posledného náboja. Rozhodca Ondrej Danada nemusel riešiť jediný spor a tak ľahko stíhal aj manuálny online prenos. Verím, že turnaj bol prínosom najmä pre mladších hráčov, ktorí získali cenné skúsenosti s hráčmi širšej bratislavskej špičky. Tí najlepší žiaľ neprišli, snáď sa to s postupom času zlepší.

7.kolo prinieslo nečakané rozuzlenie turnaja. Predohrané stretnutie Šošovička-Danada prinieslo očakávanú rýchlu remízu, a tak matematika posledného kola bola jasná. Martin Jánoš nastupoval na partiu bielymi so Stanislavom Vlčekom s imperatívom vyhrať. Nevhodne zvolené otvorenie čierneho mu dalo reálnu šancu na úspech. Šance čierneho spočívali v rôznofarebných strelcoch, koncovku s remízovým nádychom však hrubo nezvládol. Medzitým Dušan Schwarz bielymi v Holandskej porazil Vlada Chovanca, čím predbehol ešte stále sa trápiacu dvojicu Jánoš-Vlček. V súboji o únik z chvosta tabuľky sa presadil prvou výhrou Lukáš Hájek, čierny Peter tak zostal Martinovi Kimerlingovi.

6.kolo sa hralo na rozdiel od ostatých ráno o 10,00. V partii Vlček-Hájek sa z víťazstva tešil tréner nad svojim učeníkom, v budúcnosti  pri súčasnom výkonnostnom raste Lukáša to môže byť aj naopak. Nebezpečie útoku Tomáša Danadu si na vlastnej koži vyskúšal aj Martin Jánoš, tentoraz však Tomáš na rozdiel od partie s Dušanom Schwarzom svoj útok doviedol až do úspešného konca. Dušan čiernymi vyrovnal hru s Martinom Kimerlingom. Martin v pozícii s izolovaným pešiakom vymenil oba páry jazdcov, dôležité diagonály však ovládli Dušanovi strelci a po časovke favorit pozbieral úrodu. Najdlhšie hral opäť Juro Šošovička, Vlada Chovanca však v jeho ďalšej vežovej koncovke neprekonal.

V 5.kole sme po prvý raz zaznamenali výlučne rezultatívne partie. O prvé vzrušenie sa postaral Dušan Schwarz, ktorý na partiu dorazil doslova minútu pred kontumáciou kvôli prekročeniu polhodinovej čakacej doby. Jeho súper Lukáš Hájek však čoskoro svoj veľký časový náskok stratil. Partia vrcholila v dlhej obojstrannej časovej tiesni, kde Dušan zúročil viac skúseností. Medzitým Tomáš Danada bielymi nerozohral presne otvorenie, dostal sa do problémov a následne do prehratej jednoduchej koncovky. Otvorenie sa nevydarilo ani bielemu Martinovi Jánošovi, Vlado Chovanec však štvorvežovú koncovku s pešiakom navyše hral tak zle, že ju nakoniec dokázal prehrať. O najdlhšiu partiu sa postarali Juraj Šošovička proti Martinovi Kimerlingovi. V zložitej pozícii mal pevnejšie nervy Martin, ktorý nakoniec uplatnil materiálnu prevahu.

4.kolo prinieslo sklamanie pre lídra turnaja Tomáša Danandu, ktorý musel zložiť zbrane po nevydarenom otvorení s Vladom Chovancom už v 26.ťahu. Martin Jánoš zaskočil svojho menovca Martina Kimerlinga Čigorinovou obranou Dámskeho gambitu. V zápletkách sa mu podarilo súpera nachádzajúceho sa v časovej tiesni zmiasť a svoju prevahu realizoval v koncovke. Zaujímavý vývoj mala aj partia najvyššie nasadených hráčov turnaja, Stanislava Vlčeka proti Dušanovi Schwarzovi. Pokojné otvorenie bolo tichom pred búrkou,  ktorú spustil Dušan, keď nečakane obetoval jazdca v strede šachovnice. Súperi sa v zložitej situácii dostali do časovej tiesne, dôsledkom bolo viacero nepresností a veľká strata síl. Po časovej kontrole zostal bielemu jazdec proti trom pešiakom a rozhodol sa neriskovať a vynútil večný šach. Lukášovi Hájekovi sa nevydarilo otvorenie s Jurajom Šošovičkom, no trpezlivo hľadal protišance. Odmenou mu bola po ťažkom boji vybojovaná polovica bodu.

V 3.kole, rovnako ako v predchádzajúcich, prevládala bojovnosť pred opatrnosťou. Ďalší bod zaznamenal Tomáš Danada, keď bielymi v miniatúrke porazil Martin Kimerlinga. Jeho jazdec bleskurýchlo prenikol do tábora čierneho a to znamenalo rýchly koniec. Martin Jánoš proti Lukášovi Hájekovi aj vďaka svojim teoretickým nevedomostiam obetoval vo Francúzskej obrane pešiaka. Lukáš obeť prijal, no náskok vo vývine a jeho slabý kráľ bol Martinovi viac ako dostatočnou náhradou. Čierne figúry na 8.rade čoskoro neboli schopné odolávať sústredenému náporu bieleho a koniec na seba nedal dlho čakať. Juro Šošovička rozohral s Dušanom Schwarzom módny variant Paulsena v Sicílskej obrane. Rôznofarební strelci však neboli garanciou remízy, práve naopak. Iniciatíva postupne prešla na stranu čierneho, ktorý získal dvoch pešiakov a svoju materiálnu prevahu uplatnil. O najdlhšiu partiu dňa sa postarali Vlado Chovanec so Stanislavom Vlčekom, hoci úvod tomu vôbec nenasvedčoval. Čierny naznačil opakovanie ťahov už svojim 8.ťahom. Bielymi hrajúci Vlado však odmietol a čoskoro obetoval pešiaka. Plnú kompenzáciu nedosiahol, čiernemu sa postupne podarilo previesť hru do vežovej koncovky, no svoju prevahu uplatniť nedokázal. 

V 2.kole sa opäť blysol Tomáš Danada, ktorý čiernymi útokom v Anglickej hre rozvrátil pozíciu Lukáša Hájeka už v 29.ťahu. Tomáš je zatiaľ najväčším prekvapením turnaja a divoká karta BŠZ mu naozaj pristane. Komplikovanú partiu v Holandskej obrane odohrali aj Martin Kimerling proti Vladovi Chovancovi. Vlado hneď po otvorení hazardne obetoval dvoch pešiakov, vzápätí však chytil súperovu dámu do pasce. Martin za ňu získal vežu, ľahkú figúru a náznak pevnosti. Vlado chybou v časovke dámu vrátil, pozícia sa zjednodušila a vyrovnala a bola podpísaná remíza. Stano Vlček využil drobnú nepresnosť Juraja Šosovičku v otvorení a získal iniciatívu. Pod tlakom sa Juro dopustil oslabenia kráľovského krídla a bol donútený vôjsť do beznádejnej koncovky. Najdlhšie bojovali dvaja adepti na celkové prvenstvo, Dušan Schwarz a Martin Jánoš. Martin rozohral pasívne otvorenie, Dušan priestorovú prevahu nedokázal vystupňovať na niečo konkrétne a v koncovke musel zachraňovať remízu.

Už 1.kolo prinieslo niekoľko prekvapení. Outsider turnaja Tomáš Danada (1960) sa odvážne pustil do jedného z favoritov, Dušana Schwarza (2282). V otvorení obetoval pešiaka a postupne získal silný útok, ktorý však zavŕšil len večným šachom. Prvý nasadený Stanislav Vlček (2330) porazil čiernymi Martina Kimerlinga (2015), ktorý po otvorení stratil kvalitu bez kompenzácie. Vladimír Chovanec (2114) si vypracoval bielymi aktívnu pozíciu, kde Lukáš Hájek (2038) mohol len pasívne čakať na ďalší vývoj. V časovej tiesni sa však súperi dohodli na remíze. Najdlhšiu partiu dňa odohral Martin Jánoš (2252) proti Jurajovi Šošovičkovi (2198). Martin získal v otvorení prevahu, nedôraznou hrou však o ňu postupne prišiel a neskôr sám musel bojoval o remízu, ktorá bola spečatená v 68.ťahu.