Tak ako býva už tradíciou, začiatok leta patrí v Bratislave FIDE turnaju Open Doprastav. Ročník 2011 sa hral v priestoroch súkromnej školy v Dúbravke, teda po troch rokoch prišlo k zmene hracej miestnosti s tým, že priestory ostali nezmenené, školské.

Účasť na turnaji bola v porovnaní s poslednými piatimi ročníkmi najslabšia, celkovo hralo 48 hráčov. Tento fakt možno pripísať aj s veľkou hustotou turnajov počas letnej sezóny ako aj "kolíziu" s druhým bratislavským FIDE openom Slovanu, ktorý sa hral začiatkom júna. Je pravdou, že hrať dva týždňové turnaje je nielen časovo, ale aj finančne náročné.

 

Hlavný open bol obohatený o sprievodné turnaje počas týždňa. Prvým, hneď po prvom kole, bol blitzák s účasťou 22 hráčov. Prvý nasadený, ktorý svoju pozíciu obhájil aj v konečnom zúčtovaní, bol Pavol Čertek (2314F) so ziskom 7,5/9. V nedeľu nasledovali Holanďany (glocky) s účasťou šiestich dvojíc. Najlepšie sa darilo dvojici Miroslav Roháček - Peter Orolín, ktorí stratili iba dva body. V utorok do tretice nastúpili proti sebe 4 trojčlenné družstvá. Najsilnejší hráč Slovenska GM Ján Markoš (2585F) spolu s IM Milanom Pacherom (2408F) a Miroslavom Roháčekom nedali svojim súperom veľa šancí. Ich tím 1. Jh3 skončil podľa predpokladov na prvom mieste. Účasť zodpovedala predpokladu organizátorov, v prípade turnaja trojčlenných družstiev dokonca prekonala očakávania.

V hlavnom turnaji bol nasadenou jednotkou Dušan Schwarz (2274F), ktorému sekundoval Miroslav Kleman (2218F) a Jozef Jánoš (2154F). Prví dvaja skončili na turnaji aj v rovnakom poradí, keď Dušan Schwarz so ziskom 7,5/9 obhájil nedelené prvé miesto. Prehral iba s druhým Miroslavom Klemanom, ktorý získal 7/9. Na treťom bronzovom mieste skončil s celkovým počtom bodov 6/9 Vladimír Chovanec (2086F).

Turnaj sa hral od začiatku vo vysokom bojovom tempe aj vďaka žrebovaniu s rozdelením štartového poľa prideleným pomocným bodom prvej polovici hráčom. Tento bol bol odpočítaný po štvrtom kole. Až 69% partí skončilo rezultatívnym výsledkom a 31% partí skončilo remízou. Treba vyzdvihnúť samotnú bojovnosť práve prvého nasadeného Dušana Schwarza, ktorému bola v poslednom kole ponúknutá remíza za stavu, kedy jej prijatie stačilo na pohodlné víťazstvo. Jej odmietnutím si Dušan Schwarz vybojoval v poslednom kole polbodový odstup od druhého a jednoznačné prvé miesto.

Prví dvaja svojím umiestnením zároveň získali aj miestenku do uzavretého turnaja o Majstra Bratislavského kraja, ktorý sa bude hrať v septembri. Druhým kvalifikačným turnajom bol júnový Open Slovan.

Rozhodcovská dvojica v zložení Rastislav Búry a Peter Falťan odviedla, ako tradične veľmi dobrú prácu a zabezpečili hladký priebeh ako hlavného openu tak aj sprievodných turnajov.

 

Komletnú fotogalériu z turnaja nájdete TU

 

Nižšie je uvedený prehľad výsledkových listín všetkých turnajov:

Open Doprastav 2011

Blitz Doprastav 2011

Holanďany Doprastav 2011

Team Blitz Doprastav 2011