V sobotu sa skončil 7.ročník nášho turnaja O pohár KŠN. Napriek tomu, že sme mali priebežne prihlásených 110 hráčov, za šachovnice ich napokon zasadlo iba 94. Tým sme jednoznačne zaostali za našimi očakávaniami. Problémom bol pravdepodobne aj fakt, že v priebehu 3 týždňov sú v kalendári GPX 3 turnaje (DPS, KŠN, Modranka), čo sa javí ako kontraproduktívne. Menej účastníkov viedlo k jednoduchšej organizácii. Za poskytnuté priestory patrí veľké poďakovanie vedeniu SOŠ Ivanská 21, ktorí nám ich opätovne poskytli, ako aj p. Markovi ktorý to v spolupráci zo školou dohodol.

Prezentácia napriek zodpovednej príprave trvala chvíľu dlhšie ako sme očakávali. Niektorých vopred prihlásených bolo potrebné postupne vyškrtávať, niektorí mali problémy s dopravou. Po privítaní účastníkov, krátkom poučení hráčov a prečítaní štartových listín sa vyžrebovalo prvé kolo.

Od tohto momentu sa roztočili 9- resp. 7-kolové kolotoče. Kým sa účastníci venovali hre, dozerali na nich , tak ako minulý rok, rozhodcovia Rastislav Diviak, Ondrej Marko a za počítačom Rastislav Búry. Hráči sa správali veľmi disciplinovane a tak tento rok nebolo potrebné zisťovať dodatočne žiadne výsledky, navyše sa vďaka korektnému prístupu detí aj dospelých nevyskytol žiadny protest. Minimum reklamácií sa hravo vyriešilo počas partií. Tento rok sme nahradili občerstvenie v podobe toastov bagetami, dôsledkom čoho nebolo potrebné mať toľko ľudí v bufete.

Turnaja GPX sa zúčastnilo 76 detí. Prvých 20 stolov hralo vo veľkej zasadačke spolu s turnajom kategórie do 20 rokov, zvyšní hrali vo veľkej jedálni. V turnaji GPX si ziskom 8/9 vybojoval prvé miesto Maroš Ležovič (Modranka) s náskokom pol bodu pred tímovým kolegom Samirom Sahidim. Paradoxne sa obaja vo vzájomnej partii nestretli. Aj taký býva švajčiarsky systém... Na treťom mieste skončil David Puškár s Trnavy ktorý v poslednom kole prehral rozhodujúcu partiu s víťazným Marošom. Víťazkou kategórie dievčat sa stala celkovo deviata Ľubka Čelústková (ŠK Štefanov) pred Miškou Trojkovou (ŠK Osuské) na 11.mieste a treťou Evičkou Mészárosovou (Dvory nad Žitavou) ktorá celkovo skončila na 13.mieste. Všetky tri ukončili turnaj ziskom 6 bodov, takže rozhodovalo pomocné hodnotenie. Najmladším účastníkom turnaja bola Simonka Barnášová (CVČ Esko BA) ktorá sa narodila 25.8.2006(!) a dokázala získať 1,5 bodu.

V turnaji starších sa stretlo 18 hráčov a už v druhom kole zaváhal Michal Dolnák. V treťom kole zaváhal prvý nasadený Juraj Šošovička, naopak Michal porazil Lukáša Hájka a vrátil sa naspäť do boja o čelo. Vo štvrtom kole v súboji dvoch trojbodových prehral Matej Šošovička s Martinom Kimerlingom, ten sa však tešil iba do ďalšieho kola kedy ho zdolal Michal Dolnák. Nakoniec sa víťazom turnaja a zároveň majstrom Bratislavského kraja do 18 rokov stal práve Michal Dolnák (ŠK Krasňany) pred druhým Martinom Kimerlingom (KŠN Bratislava) a Lukášom Hájkom (ŠK Doprastav), všetci zhodne s piatimi. Štvoricu prenasledovateľov viedli jediný neporazený hráč turnaja, Tomáš Danada a prvý nasadený Juraj Šošovička. Minuloročný víťaz Martin Hurban tento raz skončil na 9.mieste. Z dievčat sa na 1.mieste umiestnila Katarína Rožárová (KŠN Bratislava) ktorá sa zároveň stala aj majsterkou Bratislavského kraja do 18 rokov.

V priebežne organizovanej súťaži v riešení diagramov boli nakoniec vyžrebovaní 5 úspešní riešitelia, rovnako ako boli odmenení aj 5 najmladší účastníci turnaja.

Na záver by som sa rád poďakoval všetkým ktorí priložili ruku k dielu aby sa turnaj mohol uskutočniť. Rovnako sa chcem poďakovať aj každému účastníkovi ktorý sa rozhodol turnaja zúčastniť a verím, že budúci rok sa opäť vrátime na čísla okolo 130-150.

Fotografie a videá nájdete na vynovenej stránke turnaja http://ksn.jogo.sk/

Veľa šťastia v ďalších turnajoch mládežníckej série GPX praje,
Miroslav Roháček